Verònica Guerin

 

A mitjans dels anys noranta, Dublín es podia comparar amb una zona en guerra, amb uns pocs però poderosos capos de la droga lluitant per aconseguir  el control de la ciutat. El seu pitjor rival no era la policia, sinó la valenta periodista Verònica Guerin (Cate Blanchett), que va desenvolupar una feina incansable informant sobre els flagells de l’heroïna i el gangsterisme.

A mesura que investigava i donava a conèixer els noms dels camells, vivia el drama de sacrificar la seva vida familiar por complir amb la seva obsessiva responsabilitat d’informar els seus lectors i el seu país.

Tots, els seus familiars, els seus companys de feina, els seus amics, tenien por del que li podria passar a la periodista. També ella mateixa era conscient del risc que corria, però estava convençuda que havia de seguir lluitant per eradicar la maledicció de la droga que afectava  les classe depauperades del seu país. No va dubtar en submergir-se en el Dublín obscur, d’habitatges escrostonats, carrers mal empedrats, amb joves ionquis pul·lulant per sòrdids ambients de prostitució i misèria, per denunciar amb ploma ferma la criminalitat que els poders públics eren incapaços d’eliminar.

D’aquesta forma, es va convertir en una celebritat nacional per al poble irlandès. Tots els intents d’acabar amb la seva vida van augmentar encara més la llegenda. El seu assassinat brutal, ocorregut el 1996, va provocar una profunda revisió de la legislació irlandesa i va conduir a l’empresonament dels delinqüents més perillosos del país. La labor de Verònica Guerin representa el paradigma del periodisme incorruptible, compromès i lliure. El visionat i posterior anàlisi del film de Joel Schumacher és una excel·lent oportunitat per pensar sobre què significa l’ofici de periodista

Descarregar pdf