Puig Antich. El llibre vermell

Puig Antich. El llibre vermell és una sèrie documental que narra els fets que van portar el règim franquista a condemnar a mort l’anarquista català Salvador Puig Antich l’any 1974. La sèrie se situa en el context dels últims anys de la dictadura i analitza els fets ocorreguts des del dia de la detenció  del Salvador fins a la seva execució a garrot vil, posant un èmfasi especial en les irregularitat del procés i en les maniobres del règim per sostenir la veritat oficial. La sèrie també és un retrat del jove anarquista, de la seva militància i de la situació social i política del moment.

El documental descobreix un membre de la família del Salvador de qui fins ara no s’havia parlat: Monique Puig, filla del desaparegut Joaquim Puig Antich, germà gran del Salvador, que se’n va anar als Estats Units als anys 60. Quan era petita, la Monique no sabia res de la seva família catalana, i encara menys que tenia un oncle que havia estat condemnat a mort. L’arribada del llibre vermell a casa seva va fer que es comencés a fer preguntes. Va ser a partir d’aquest llibre, un recull d’articles de premsa, documents i cartes personals del Salvador elaborat per una de les seves germanes, que va descobrir la figura del seu oncle. Partint del descobriment de la Monique, el documental revisa la història de Salvador Puig Antich i els seus últims mesos de vida abans de ser executat a l’edat de 25 anys,

Amb un format true crime, la sèrie desgrana els moments clau d’aquests història amb recontruccions, grafismes i imatges de l’època, entre les quals destaquen fotografies inèdites de Salvador Puig Antich. També compta amb una important selecció d’articles de premsa, octavetes i documents de la causa judicial. La sèrie ha tingut accés a la documentació original de la causa – habitualment poc accessible – que es conserva dins una caixa forta del Govern Militar de Barcelona. Hi apareixen també alguns objectes personals del Salvador – com ara les botes i el rellotge que duia en el moment de l’execució – i es reprodueixen les cartes que escrivia des de la presó, a les quals posa veu l’actor Artur Busquets.

Per a la producció de la sèrie s’han entrevistat 21 persones, entre les quals destaquen les quatre germanes del Salvador i la seva neboda Monique Puig, l’advocat Francesc Caminal, encarregat de la defensa, i el jurista i exmagistrat del Tribunal Suprem Ángel Juanes. Compta també amb la participació d’un testimoni clau: Tomàs Gil, fill del cap de la brigada politicosocial que va dirigir l’operació per detenir Puig Antich. També hi intervenen testimonis directes dels fets, investigadors, periodistes i amics personals del Salvador.

Descarregar pdf