Generació Pegaso

Dirigit i escrit per Isabel Andrés Portí, la qual també hi fa de personatge secundari i narradora, el documental “Generació Pegaso” explica la història de la lluita que el seu pare i els seus quatre millors amics van dur a terme pels drets democràtics i la millora de les condicions laborals a la fàbrica on treballaven durant els últims anys de la dictadura franquista.

En Paco, en Josep, en Talo, en Manolo i en Pepito es van conèixer a finals dels anys seixanta del segle passat. Tenien entre vint i trenta anys i treballaven en una de les fàbriques públiques més importants de la dictadura franquista: la Pegaso. Units pels ideals, van organitzar les seccions de CCOO i PSUC, sindicat i partit, llavors clandestins. Van arriscar les seves vides i el benestar de les seves famílies per la lluita per les condicions laborals dels treballadors. Alguns van patir la presó, d’altres van haver d’amagar-se i tots van ser acomiadats de la feina. Només gràcies a la forta amistat que els unia i la solidaritat dels companys van aconseguir superar els obstacles i convertir la Pegaso en una empresa pionera en l’assoliment de drets a finals dels setanta del segle XX.

Isabel Andrés aconsegueix un clima intimista i de confiança amb els protagonistes, un factor clau per narrar el drama de les seves històries. Un altre punt a destacar del documental és la gran quantitat d’imatges inèdites dels anys setanta que va enregistrar el seu pare en Super 8 de moments familiars, mobilitzacions a la Pegaso o al carrer.

Descarregar pdf