Catalunya màrtir

Catalunya màrtir fou el darrer film produït per Laya Films entitat cinematogràfica del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana, i mostra la destrucció generada pels bombardeigs dels avions feixistes sobre Barcelona, Lleida, Martorell i Granollers durant el 1938. Els comentaris en off són narrats en francès ja que Catalunya màrtir es va estrenar a París al juliol del 1938, un fet que van recollir els principals diaris catalans. La seva projecció a l’estranger esdevenia un acte de propaganda a favor de la República, en els dies que a Catalunya es lluitava a la batalla de l’Ebre.

Des dels anys 80, la Filmoteca de la Generalitat guardava una còpia del film que s’havia localitzat als arxius del president Josep Tarradellas, però el 2006 va aparèixer una altra còpia, guardada a Mèxic des del final de la guerra per l’exiliat Josep Farreras. Farreras, a través de l’historiador Josep M. Figueras, va lliurar la còpia a Televisió de Catalunya amb una única voluntat: Que les noves generacions la poguessin veure per conèixer millor com van ser aquells bombardejos i aquell sofriment.

Descarregar pdf