Veritats de mentida

Els serveis informatius de Televisió de Catalunya i el programa  Sense ficció van unir esforços per abordar el fenomen de la postveritat. És a dir, les notícies falses i la manipulació de l’opinió pública que es pot fer des de les xarxes socials. Fruit d’aquest projecte va néixer Veritats de mentida.

Som més tolerants amb la mentida? Com es cola la mentida en el nostre dia a dia? Sabem detectar quan ens volen fer empassar mentides com a veritats? Aquestes són les preguntes bàsiques que intenta respondre Veritats de mentida, amb direcció de Montserrat Besses i realització de Marc Rodríguez Puig. El documental explica en què consisteix el que s’anomena postveritat, designada paraula de l’any 2016 pel diccionari d’Oxford.

Postveritat, fake news, fets alternatius… són noves maneres de dir mentida, eufemismes per a un concepte ben antic. Aleshores, si la mentida sempre ha existit en política, què és el que és nou? La mentida és ara molt més eficaç gràcies a les xarxes?

Qui pot denunciar les mentides? El periodisme rigorós? Doncs no és estrany que els que utilitzen mentides per manipular l’opinió pública ataquin la premsa. A Veritats de mentida, el president del The New York Times i un destacat periodista polític de The Washington Post ens expliquen com viuen aquesta insòlita etapa d’hostilitat.

 

Els mitjans de comunicació es defensen? I com defensen el ciutadà, a qui tenen el deure d’informar correctament? Veritats de mentida explica quines eines periodístiques s’utilitzen ara per rastrejar i desemmascarar l’allau de falsedats i de mitges veritats o veritats enganyoses que poden arribar al públic.

La guerra del clic i els interessos que mouen les xarxes: cap clic no és gratuït. Els interessos econòmics i ideològics són els que mouen les notícies falses a les xarxes. Facebook, Twitter i Google tenen alguna responsabilitat en el que vehiculen? Poden o volen assumir responsabilitats per frenar determinats continguts? I una altra pregunta clau: nosaltres, quan fem cerques, quan consultem Facebook, som lliures de mirar el que volem? A Veritats de mentida, especialistes de primer nivell aporten respostes sorprenents que clarifiquen la nostra posició en el gran univers de les xarxes.

Descarregar pdf