TràvelingCAT. Aprendre la història contemporània de Catalunya amb l’audiovisual

L’expressió audiovisual, i també els altres mitjans de comunicació, han de ser considerats com uns dels dipositaris del pensament del nostre temps, en la mesura en què reflecteixen àmpliament la mentalitat de les persones que realitzen les produccions fílmiques. De la mateixa manera que ho fa la pintura, la literatura o ho fan  les arts plàstiques contemporànies, el cinema i l’audiovisual en general ens ajuden a comprendre l’esperit del temps on vivim. El cinema de ficció històrica o el cinema documental constitueixen unes eines útils per a la investigació històrica i per l’aprenentatge de les ciències socials. Són un suport, no per més modern necessàriament inferior, per explicar el passat, com ho és l’escriptura.

A través de les pàgines d’aquest TràvelingCAT, un llibre multicompetencial, polivalent i especialment estimulant, desfilen 16 propostes de treball sobre 16 produccions cinematogràfiques que ens apropen a la història més recent de Catalunya, aplicables, a través de diferents gradacions en l’aprenentatge, des dels darrers curs de primària  fins al grau universitari d’història, passant per l’ESO, el Batxillerat o l’educació d’adults.

Un  tràveling és un moviment de càmera que ens vol fer penetrar amb vivesa dins d’un relat audiovisual. I, justament, aquest llibre ens acosta de manera dinàmica i motivadora al coneixement de la nostra història, des del segle XIX a les conseqüències de la repressió franquista que encara patim; des del pistolerisme de fa 100 anys a la vida de les colònies obreres; des de la guerra civil a la infàmia dels camps nazis.

Més informació