Els espigadors i l’espigadora

En un recorregut per la França del nou segle, Agnès Varda (veterana directora que conserva intacta la seva creativitat des dels temps de la Nouvelle Vague) es troba amb espigoladors, recol·lectors i gent que busca entre les escombraries. Per necessitat, per gust o per obligació, aquesta gent recull objectes rebutjats per d’altres. El seu món és sorprenent. Representa un estrany contrast amb els món dels espigoladors de segles anteriors, de les dones pageses que esgarrapaven la terra per trobar petits grans de blat, que quedaven després de la collita. Patates, pomes, tomàquets, raïm, pa i altres aliments rebutjats, objectes sense amo, rellotges sense manetes, televisors, joguines; aquest és el menú dels espigoladors d’avui. L’Agnès Varda és, a més, una mena d’espigoladora amb la seva càmera recollint imatges per fer aquest documental tan impactant i tan personal. El mateix fet de filmar és, en realitat, una manera de recol·lectar, d’espigolar.

Descarregar pdf