Mi gran amiga Ana Frank

La pel·lícula es basa en l’amistat entre Anna Frank i Hannah Goslar, dues nenes jueves les famílies de les quals van haver de fugir d’Alemanya a causa de l’ascens de Hitler al poder, i que es refugiaren a Amsterdam. Amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, es toparen novament al seu país d’acollida amb la barbàrie nazi. El film es basa en el llibre Memories of Anne Frank: Reflections of a Girljood Friend de l’escriptora nord-americana Alison Leslie Gold, que ha dedicat bona part de la seva vida a la investigació sobre l’Holocaust i sobre la figura de l’Anna Frank. A més, el director de Mi gran amiga Ana Frank, Ben Sombogaart va preparar la pel·lícula consultant la pròpia Hannah Goslar o Hanneli Goslar, que en aquells moments vivia a Israel i que tenia 93 anys.

“Ens havíem conegut a l’escola bressol i, més tard, quan ens vam veure a classe, vam córrer a abraçar-nos. Les nostres dues famílies havien marxat d’Alemanya per escapar de Hitler el 1934, i a Amsterdam vivíem una al costat de l’altra”, relatà l’Hannah Goslar en un text publicat per l’editorial Scholastic.

Hanna apareix en diversos fragments del diari d’Anna Frank com a Lies Goslar. Les amigues es retrobaren breument en algun moment del 1945, mentre eren al camp de concentració de Bergen-Belsen, al nord de Hannover, on es van veure per darrer cop. Hanna amagava pa als seus mitjons per proporcionar-li a l’Anna una mica d’aliment a través d’un tanca.

Goslar va sobreviure a l’Holocaust nazi i després de la guerra es traslladà a Jerusalem on aconseguí reconstruir la seva vida. Durant els darrers anys s’ha dedicat a fer pública memòria d’aquells anys terribles, tot recordant a l’Anna Frank com “una petita amb moltes ganes de viure”.

Descarregar pdf