La meva germana perfecta

La meva germana perfecta és el primer llargmetratge de Sanna Lenken, guionista i directora sueca i ens parla d’una preadolescent, la Stella (Rebecka Josephson), que viu completament eclipsada per la seva germana gran, la Katja (Amy Deasismont), una patinadora sobre gel d’èxit a qui tothom admira. A poc a poc, la Stella se n’adonarà que la seva germana amaga un problema invisible als ulls dels seus pares i del seu entorn.

La Stella és l’autèntica protagonista de la pel·lícula, interpretada per una joveníssima actriu d’onze anys, neta d’Erland Josephson, un dels actors preferits d’Ingmar Bergman. La noia se n’adona que la seva germana, pressionada per la seva activitat física pateix d’anorèxia i de bulímia, dos trastorns alimentaris que afecten al voltant del 10 % de les dones en els països occidentals.

 

Quan els pares intenten ajudar la Katja ho fan amb poc encert i és en aquell moment en què el drama es torna més asfixiant, quan els personatges mostren la realitat d’aquesta greu malaltia. Stella, probablement la persona més conscient de la gravetat del problema, s’enfonsa com la resta de la seva família, però per tornar a aixecar-se i tenir la certesa que la seva idealitzada germana es podrà recuperar.

En realitat, La meva germana perfecta plasma algunes vivències personals de la directora Sanna Lenken. Quan s’estrenà el film, la cineasta va explicar que ella va viure la malaltia de molt a prop, va patir anorèxia i la seva germana va estar sempre molt preocupada per ella perquè creia que acabaria morint-se.

La pel·lícula no només reflecteix el dolor i el patiment de la malalta, sinó també la desorientació i l’esquinçament emocional de la família, i de la germana petita que en algun moment vol seguir també les passes de la gran.

L’anorèxia és només un dels temes del film, els altres són l’amor entre germanes, eina fonamental per combatre la malaltia, l’afany de superació i la lleialtat als éssers estimats. El suport familiar és l’element fonamental per a la Katja, qui finalment intentarà millorar i superar el problema.

Descarregar pdf