El comboi dels 927

El 24 d’agost de 1940, un tren amb 927 refugiats espanyols – molts d’ells catalans – sortia de l’estació d’Angulema, a la regió francesa de la Charente. Les tropes alemanyes de Hitler acabaven de partir França en dues parts, i els refugiats creien que els portaven a la zona no ocupada. Però aviat es van adonar que enfilaven cap al nord. Quatre dies més tard van arribar al poble de Mauthausen (Àustria). No els sonava de res el nom d’un camp de concentració que, al cap d’uns anys, seria un dels símbols de l’holocaust i l’extermini. Allà mateix es va produir una dramàtica separació: els soldats alemanys van obligar a baixar els homes, ja fossin vells o criatures, a partir dels 13 anys. Era l’inici de la tragèdia. 470 persones van quedar internades al camp. En van morir el 87%.

Al camp, els espanyols havien estat dels primers d’arribar-hi. Es pot dir que pràcticament el van construir. I també van ser dels primers de patir les conseqüències de la ideologia dels nazis: encara no havien arribat ni els jueus ni els russos per descarregar la seva bogeria exterminadora.

El comboi es va caracteritzar per ser el primer tren de deportats de tota l’Europa occidental carregat amb famílies senceres amb destinació a un camp d’extermini nazi. Població civil, refugiats en estat pur, que serien considerats apàtrides quan el ministre de Franco, Ramón Serrano Súñer se’n va desentendre. La documentació trobada prova que, fins a quatre vegades, les autoritats nazis van preguntar als seus homòlegs espanyols què feien amb aquells dos mil rojos españoles de Angulema. No es van molestar mai a contestar. Tot i que sabien que la meitat dels passatgers van anar a parar a Mauthausen, alguns documents tenen una nota manuscrita al marge demanant que s’arxivi l’assumpte puesto que no parece oportuno hacer nada al respecto.

La història d’aquest comboi ha quedat amagada dins l’oblit i el silenci generalitzat cap a les víctimes del franquisme. A més, la potència del record de col·lectius com el jueu ha acabat d’arraconar la tragèdia d’aquests espanyols i catalans que van morir als camps de concentració alemanys. Els pocs que es van salvar no van poder tornar a l’Espanya de Franco o ho van haver de fer callant.

El documental  El comboi dels 927 va recopilar els testimonis d’una trentena de supervivents, tant dels que van acabar a Mauthausen com dels que van tornar a Espanya, així com de refugiats a Angulema que es van salvar de pujar al tren. El rodatge es realitzà  a França, Àustria i Espanya, i es van consultar una vintena d’arxius espanyols, europeus i nord-americans.

 

Descarregar pdf