CAPTAIN FANTASTIC

Ben Cash (una de les millors interpretacions de Viggo Mortensen)  viu amb la seva dona i els seus sis fills als boscos del nord-oest dels Estats Units, aïllat de la societat i consagrat a l’ensenyament acadèmic i físic dels fills. Un entorn idíl·lic on la família no se sotmet ni al sistema educatiu tradicional, ni a la religió ni al govern corresponent. Es produeix, però, una tragèdia i  la família ha d’abandonar el seu petit paradís.

Des dels primers moments ens identifiquem plenament amb els personatges de Captain Fantastic: des de l’idealista Ben Cash fins a cadascun dels seus extraordinaris fills i filles, però sentim una veritable angoixa ja que l’heroi de la raó en què s’ha convertit Ben pot perdre-ho tot davant les urpes de l’enemic, disfressades de normes de conducta i de pressió social.

 

El director Matt Ross articula una faula moral que representa una de les accions més subversives que poden plantejar-se avui: Educar els teus fills al marge de l’educació convencional, ensenyant-los tu mateix cultura, història, matemàtiques, filosofia, idiomes i política; supervivència física i intel·lectual, renunciant al capitalisme i a les seves pompes. Quina  bogeria oi? El normal és l’educació que han rebut els seus cosins Justin i Jackson veritables experts en videojocs violents, que desconeixen la Constitució nord-americana, que no saben que Nike és la deessa grega de victòria i que s’acomiaden fent un datpelsac .

És inoblidable l’escena on se celebra el Dia de Noam Chomsky i un dels fills, en Rellian, pregunta: Per què no podem celebrar el Nadal com la resta de la gent i sí en canvi la l’aniversari d’un filòsof? La resposta del pare és semblant a la que els donaríem des de Cinescola. I vosaltres, què diríeu?

Descarregar pdf