Comprar, Llençar, Comprar

Descarregar PDF

Estem sotmesos contínuament a missatges publicitaris que pretenen crear-nos la necessitat de comprar innombrables productes. També tenim la falsa idea que com més coses tinguem (Mòbils, iPod, videojocs, sabatilles esportives, roba de marca …), millor quedarem davant els altres. Tot això rep el nom de consumisme. El consumisme, entès com a compra desmesurada d’articles pot arribar a fer-nos creure que amb ell aconseguim satisfacció personal i fins i tot la felicitat. Per frenar el consum innecessari, hem d’aprendre a consumir de manera responsable. Si canviés la forma de consumir de milions de persones podríem reduir l’impacte que el consum produeix en el medi ambient.
Les tres R: Reduir, Reutilitzar i Reciclar
El problema del consum excessiu no és només un problema de si tenim o no prou diners per comprar tal o qual cosa. És també l’impacte mediambiental i social que provoca. Hi ha productes que quan es fabriquen, es transporten, es conserven o es fan servir, afecten negativament el medi ambient. Què hauríem de fer davant d’això? Per començar guiar-nos amb la norma de les tres R:

Reduir: El primer que hem de pensar és en consumir menys. No només per estalviar diners, sinó per disminuir l’impacte que el consum produeix a la natura. Si tots consumim menys, es gasta menys energia, es gasten menys recursos naturals, es redueixen les escombraries … Per tant és molt important que no ens deixem arrossegar pels anuncis, i reflexionem: Això es necessita realment? Els productes locals i frescos, també estalvien quantitats importants d’energia perquè s’evita el seu transport. Els productes de comerç just i d’agricultura ecològica són també més respectuosos amb els drets humans i el medi ambient.

Reutilitzar: Es tracta de tornar a utilitzar articles usats i que encara són útils. Per exemple, podem reutilitzar les ampolles de vidre o podem lliurar a institucions benèfiques la roba que ja no ens serveix.

Reciclar: La tercera acció és reciclar, és a dir, fabricar nous productes utilitzant el material de productes vells. Hem de separar les deixalles i llençar el paper i el cartró al contenidor blau, els envasos de plàstic al groc i els de vidre al verd.