Bend It Like Beckham

Descarregar PDF

El film explica com una noia londinenca nascuda en el si d’una família índia, religiosa i conservadora, lluita per fer realitat el seu somni: ser una jugadora de futbol professional.

Jess, que així es diu la protagonista, interpretada per la jove actriu Perminder Nagra, és una gran admiradora del jugador David Beckham i vol arribar a ser com ell. Els seus pares no hi estan gens d’acord i mentre la filla juga d’amagat en un equip del barri, ells intenten que no ensenyi les cames en públic, que aprengui a cuinar i que es prepari per al matrimoni, un ritus molt important en les cultures orientals. Jess és descoberta per Jules, una noia d’una família britànica tradicional de classe mitja que l’anirà introduint en el món del futbol femení. Tant l’una com l’altra tenen els mateixos somnis i van consolidant la seva amistat, L’equip començarà a guanyar partits i a viatjar a d’altres ciutats.

Es tracta d’una comèdia a l’estil de Full Monty, de baix pressupost i plena de gags
divertits. També és una magnífica crítica al masclisme del futbol i de les imatges
estereotipades que tots tenim d’aquest esport. També presenta una interessant
confrontació de dos aspectes que formen part de l’actual Regne Unit: l’amor apassionat al futbol i el multiculturalisme.

En diversos moments de la pel·lícula, la mare de Jules mostra el seu temor pel possible lesbianisme de la seva filla, degut a l’amistat especial que té amb Jess, la noia d’origen indi. La seva mentalitat conservadora i reaccionària es posa de manifest intentant convèncer la seva filla perquè deixi el futbol per considerar-lo “poc femení”, poc adequat per a una noia. La pel·lícula, doncs, ens ve a dir que aquestes mentalitats intolerants no només són patrimoni de les societats tradicionals com ara l’índia, sinó que entre els europeus també podem trobar greus prejudicis contra la llibertat sexual de les persones. És molt interessant, en aquest sentit, el següent article de Juan José Millás que parla del dret a la llibertat sexual i critica determinades posicions repressives de casa nostra.